کد خبر: ۴۲۸۴۷۰۸
تاریخ انتشار : ۰۵ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۰:۳۰
حجت‌الاسلام عاملی مطرح کرد

تبعیض؛ یکی از علت‌های اصلی جنگ و منازعه 

رئیس دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران در مراسم افتتاحیه ششمین همایش بین‌المللی «صلح و حل منازعه» گفت: بی‌عدالتی و تبعیض یکی از علت‌های اصلی جنگ و منازعه است؛ متأسفانه بودجه جنگ و امور نظامی جهان نسبت به سال‌های گذشته ۲۷ درصد افزایش پیدا کرده است.

به گزارش خبرنگار ایکنا، مراسم افتتاحیه ششمین همایش بین‌المللی «صلح و حل منازعه»، امروز دوشنبه پنجم خرداد در دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران برگزار شد.
 
حجت‌الاسلام سعیدرضا عاملی، رئیس دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران در این مراسم گفت: نهادهای رسمی مختلفی مانند سازمان ملل،‌ یونسکو، اتحادیه‌های منطقه‌ای و... تلاش‌های گسترده‌ای در حوزه صلح می‌کنند. در کنار این نهاد رسمی پویش‌های مردمی هم تأثیرگذار بوده‌اند. نهادهای اجتماعی در دنیا تقویت شدند و بزرگترین پویش‌های اجتماعی در مقابل جنگ به وجود آمد؛ نمونه آن، پویش‌های مردمی ضد جنگ و حمایت از مردم غزه است که بسیاری از غیرمسلمانان در مقابل کشتار مسلمانان ساکت ننشستند و در پویش‌های ضد جنگ شرکت کردند و هزینه‌های مادی و معنوی بسیاری در این عرصه پرداختند.
 
وی ادامه داد: نهادهای رسمی توفیقات چندانی در جلوگیری از جنگ‌ها نداشتند و کشتگان جنگ در قرن بیستم رشد ۱۸ درصدی نسبت به قرن هجدهم داشته است اما آیا جنگ را فقط باید در حوزه نظامی در نظر بگیریم؟ دامنه جنگ گسترده‌تر از جنگ‌های نظامی است و شامل عواملی می‌شود که زندگی آرام را از مردم می‌گیرد.
 

«صلح مثبت» و «صلح منفی»

عاملی در تعریف «صلح مثبت» و «صلح منفی» بیان کرد:‌ «صلح مثبت» به این معنا است که بتوانیم رفع خشونت کنیم و «صلح منفی» یعنی وقتی جنگی رخ می‌دهد تلاش می‌شود تا این جنگ مهار شود. تا زمانی که منابع خشونت وجود داشته باشد امیدی به برقرار صلح نیست. بی‌عدالتی و تبعیض یکی از علت‌های اصلی جنگ و منازعه است. متأسفانه بودجه جنگ و امور نظامی جهان نسبت به سال‌های گذشته ۲۷ درصد افزایش پیدا کرده است در صورتی که با یک تریلیون دلار می‌توان غذای کافی برای ده میلیارد جمعیت تهیه کرد. 
 
وی افزود: وقتی جمعیت بزرگی دچار آوارگی می‌شود، پیامدهای بسیاری دارد. هزینه‌های اقتصادی جنگ در سال ۲۰۲۲ بیش از ۱۷ تریلیون محاسبه کردند. گرسنگی عنصر دوم برجسته جهان است که صلح را به مخاطره می‌اندازد و از مصادیق بی‌عدالتی و جنگ محسوب می‌شود. وضعیت غذا در جهان بسیار نگران کنند است و بین ۴۰۰ تا ۷۰۰ میلیون نفر در جهان گرفتار گرسنگی هستند. سازمان جهانی کشاورزی(فائو) در گزارشی که ۲۰۲۳ ارائه داده است بیان کرده که بیش از ۷۰۰ میلیون نفر در جهان از گرسنگی رنج می‌برند.
 

بی‌خانمانی و گرسنگی از مصادیق مخاطره‌آمیز صلح

عاملی تصریح کرد: نزدیک دو میلیارد انسان در جهان فاقد خانه مناسب برای زندگی هستند و اینها مصادیقی است که صلح را به خطر می‌اندازد. همچنین بحث آلاینده‌ها و از بین بردن محیط‌زیست از جمله موارد از بین بردن صلح است. دمای کره زمین افزایش پیدا کرده و کاهش آب اقیانوس‌ها و... از جمله پیامدهای این اتفاق است. سازمان بهداشت جهانی تخمین زده است که سالانه ۷ میلیون نفر بر اثر آلاینده‌ها می‌میرند. آلاینده‌ها جنگ پنهانی هستند که بشر را نابود می‌کند و روز به روز هم این فضا در حال گسترش است. 
 
وی اظهار کرد: مسئله جنگ را نباید فقط در حوزه نظامی دید بلکه مواردی وجود دارد که ضد صلح است. قبل از اینکه جنگ ظاهری داشته باشیم تفکر جنگ است که وجود دارد و فکر صلح سبب خواهد شد تا صلح گسترش یابد. «أَلاَ بِذِکْرِ اللّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ» به این معنا است که یاد خدا آرامش را به دل‌های انسان می‌آرود تا در پی تجاوز و دست‌اندازی به دیگری نباشد.
 
انتهای پیام
captcha